Căutare
Catalog
  Meniu Close
  RSS

  Blog

  Comentarii ( d) Cum alegem un bec?

  Eficienţă energetică

  Cu toţii facem referire şi uneori suntem nostalgici după lumina becului cu incandescenţă deşi acesta este mult depăşit de noile tehnologii eficiente energetic! Nu pretindem că suntem salvatori ai lumii, dar salvatori ai cheltuielor cu energia electrică ne dorim să fim!

   

  Nivelul fluxului luminos

  Şi dacă suntem nostalgici şi luăm ca etalon becurile cu incandescenţă şi ne dorim să avem un flux luminos similar (în traducere liberă o cantitate de lumină emisă de o sursă de lumină într-o secundă) atunci va trebui să ne uităm la acest parametru atunci când vrem să cumpărăm un bec nou.  Dacă ne dorim o lumină asemănătoare cu a unui bec clasic de 100W, va trebui să ne orientăm către o sursă cu un flux luminous comparabil (100w incandescent = 1500 lumeni).  Lumenii îţi permit să cumperi cantitatea de lumină pe care o doreşti! Luminozitatea, sau nivelul fluxului luminos al becurilor din casa ta poate varia foarte mult, aşa că iată o regulă de bază atunci când vrei să le înlocuieşti:

  Flux luminos al becului  Φ [lm]Puterea echivalentă a becului incandescent
  CFL( compact Fluorescent)HalogenLED şi alte becuri[W]
  12511913615
  22921724925
  43241047040
  74170280660
  970920105575
  139813261521100
  225321372452150
  317230093452200

   

  Concluzie: la cumpărarea de becuri noi alege lumeni, nu wati.

  Plecând de la acest parametru putem să evaluăm consumul de energie. Un flux luminous de aproximativ 1000 lumeni dat de un bec cu incandescenţă de 75Wpoate fi atins de un bec cu halogen de 52W, un bec economic de 14W sau un LED de 12W! Pentru a lua decizia corectă, la flux luminos comparabil trebuie să ţinem cont şi de durata de viaţă: 25.000 ore la LED, 10.000 ore la economice şi 5.000 ore la halogen. Un alt parametru important pentru evaluarea calităţii luminii este indicele de redare al culorilor în literatura de specialitate regăsit cu Ra.

   

  Trebuie ştiut că un bec cu incandescenţă are indicele de redare Ra100 şi plecând de la această referinţă există o clasificare a tuturor surselor de lumină: 

   

  Atât becurile economice (CFL) dar şi becuri LED au indice de redare a culorilor de peste 80 în timp ce halogenul are 100.   Al treilea parametru important în ceea ce priveşte modul de redare al luminii este temperatura de culoare măsurată în grade Kelvin: lumina neutră (3000K) lumina caldă (<2500K), lumina rece (peste 3500K).

   

  Temperatura de culoare este trecută pe ambalajul produsului - pentru a avea un grad de comparaţie, becul cu incandescenţă are în jur de 2700K. Atât CFL cât şi sursele cu LED pot avea lumină caldă (sub 3000K) sau lumină rece.  Alegerea temperaturii de culoare depinde de gustul şi starea fiecăruia.

  Dincolo de aceşti parametri care sunt legaţi strict de caracteristicile luminii mai intervin şi alte detalii legate de:  tipul de soclu (dulie), dimensiuni, tensiune de alimentare, formă/design, clasa de eficienţă energetică etc.

   

                       

  Pe etbm.ro gasesti gama completa becuri LED e27, becuri LED E14 si becuri LED inteligente

  Comentarii ( d) Descoperă noua generație de becuri inteligente WiZ Connected

  Producatorul franco-asiatic WiZ Connected a lansat in toamna anului 2020 noua generație de becuri inteligente bazate pe tehnologie WiFi si Bluetooth. ETBM este primul magazin online din Romania si estul Europei care a adus spre comercializare aceste produse, fiind totodata si unul din principalii parteneri ai producatorului.

  WiZ Connected Lighting se face ramarcat prin design-ul elegant și prin modalitatea de instalare și utilizare foarte rapidă și facilă. Câteva din trăsăturile specifice WiZ Connected sunt:

  • nu necesită bridge
  • lucreaza WiFi in lățime de bandă de 2.4Ghz
  • lucrează în Cloud, nu stochează local datele
  • fiecare dispozitiv WiZ extinde semnalul, prin tehnologie Mesh
  • permite conectarea a până la 10000 dispozitive la o singură locație
  • Compatibil cu Google Home, Alexa, Siri
  • foarte usor de integrat cu SmartThings, Conrad Connect, IFTTT, Enki, ImperiHome, Alice
  • are cel mai mare indice de redare a culorilor, dintre becurile smart, de mai mult 90/100

  WiZ Connected se adresează pasionaților de DYI și Home & Deco doritori de sisteme inteligente de iluminat dar care preferă soluții tehnologice de bază. WiZ Connected se recomandă a fi o soluție pentru clienții care nu doresc neapărat să investească într-un sistem de iluminat inteligent premium, precum Philips Hue.

   

  Comentarii ( d) Clasificarea Gradului de Protectie

  Una dintre caracteristicile cele mai importante ale produselor electrice, indiferent de natura lor este Gradul de Protectie la pref si umezeala. Generic numit Grad de Protectie, se utilizeaza in special pentru produsele electrice compuse din doua sau mai multe piese. Spre exemplu: becuri, corpuri de iluminat, tablouri electrice etc.

  Gradul de protectie este marcat cu indicativul IP si in functie de valoarea acestuia poate fi: IP20, IP44; IP54; IP65; IP67; IP68. Acestea fiind cel mai frecvent intalnite.

  Decodificarea Gradului de Protectie este simpla. Prima cifra face referire la protectie impotriva prafului (solidului), a doua impotriva apei (lichidului). Important de retinut este ca nu trebuie confundat Gradul de Protectie (grad IP) cu Rezistenta Mecanica (grad IK).

   

  Tabel Grad Protectie

   

  SolidLichid
  0 (fara protectie)0 (fara protectie)
  1 (protectie impotriva obiectelor mai mari de 50mm)1 (protectie impotriva picaturilor)
  2 (protectie impotriva obiectelor mai mari de 12.5mm)2 (protectie impotriva picaturilor cu 15 grade inclinatie)
  3 (protectie impotriva obiectelor mai mari de 2.5mm)3 (protectie impotriva apei pulverizate cu 60 grade inclinatie)
  4 (protectie impotriva obiectelor mai mari de 1mm)4 (protectie impotriva apei pulverizate indiferent de inclinatie)
  5 (protectie impotriva particulelor de praf, partial)5 (protectie impotriva jetului de apa)
  6 (protectie completa impotriva prafului)6 (protectie impotriva jeturilor si averselor de apa)
   7 (protectie impotriva scufundarii temporare in apa, la 1m timp de 30 minute)
   8 (protectie impotriva scufundarii permanente in apa, pana la 4m adancime)
  Arhiva blogului